pa, vi i sucre

encara que sembli un tòpic, cada cop que escolto aquesta cançó dels Pets se m’ escapa un mig somriure.

“Ungles brutes i un munt de repèls
enfilant-se a un arbre ple de préssecs vermells,
després a la bassa tots nuets
vigilant la roba i que no arribi el pagès!
i a l´hora de berenar
pa amb vi i sucre o un tros de codonyat,
i després tornar al carrer amb el morro empastifat….”

fragment de la cançó Pantalons curts i genolls pelats de Els Pets

La meva història d’infantesa i després de juventut sempre ha estat relacionada en dos móns, la ciutat on vaig nèixer i el poble on vaig créixer. Primer, el poble va ser on s’estaven els avis i després va ser el poble on vaig passar la primera joventut.

De records de casa els avis n’hi ha molts, els espais grans, l’hort, les gallines, el celler i el pou prohibit, o les escales inacavables de baixar al torrent amb els paradons de les oliveres. No recordo el primer record de casa els avis, però recordo el primer cop que m’hi vaig quedar sola. Va ser un estiu, deuria tenir 8 o 9 anys, i m’encantava descobrir món i creure que ja era gran. I em van deixar uns dies, no sé quants, per mi van ser molts. Allà l’àvia em va ensenyar a fer ganxet, l’avi em va descobrir la llet condensada i les torrades fetes al foc, o els macarrons sense tomàquet i gratinats que feia l’àvia. Però també vaig descobrir dos berenars que a casa no els havien fet mai, pa amb platan i pa amb vi i sucre. Em sembla que els platans els vaig aborrir, però el pa vi i sucre va ser tot un descobriment. No sóc de la post-guerra ni vaig viure la guerra, però aquest berenar sempre em fa pensar que com pot ser, que amb tres ingredients, pots aconseguir tanta energia, en moments de penúries i mancances, segurament va ser una gran solució.

Els anys han passat i com feia pensar amb la felicitat que sentia quan estava al poble, continuu vivint en un poble, on el vi i les vinyes són molt importants. El meu petit homenatge al passat i a la memòria va ser el pa, vi i sucre que vàrem fer fa unes setmanes al petit tast que vàrem participar per la Fira de Vila-rodona. Allà hi vàrem presentar un pa, vi i sucre diferent.

aquí el teniu:

 

{ingredients: un dau de briox, gelea de vi negre, sésam caramalitzat}

La història continuarà amb la gelea de vi i el 125.

Deixa un comentari

0

Comença a escriure i apreta Enter per cercar